Waar naartoe in de Provence?

arles   Dit is een groot en een divers gebied, wiens contrasterende landschappen de landelijke gebieden en dorpen van het binnenland omvatten.

De Provence is de afgelegen bergachtige regio van de Alpes-Maritime in het oosten en noorden, en de hoogbouw en autoroutes van de Côte d’Azur in het zuiden.

Nice

Het kapitaal van de Riviera is Nice, een intrigerende en levendige mix van Italiaanse invloed, vervaagde Belle Époque pracht en eersteklas kunst. De stad is een perfecte uitvalsbasis om de regio te verkennen. Met haar heerlijk eten, betaalbare accommodatie en een bruisend nachtleven.
In het noorden van de stad, vind je dicht beboste alpine uitlopers zijn en een ​​reeks van prachtige en ongerepte hooggelegen dorpen, terwijl in het oosten, de onderste Corniche de pittoreske kustplaatsen van Villefranche, St-Jean-Cap-Ferrat en Beaulieu verbindt.

Deze hoger gelegen wegen bieden een aantal van Europa’s meest spectaculaire kustritten op weg naar het hooggelegen dorp Èze en het kleine vorstendom Monaco. Daar voorbij ligt het resort en Kasteel van Roquebrune Cap Martin, en het charmante stadje Menton aan de Italiaanse grens, met haar citroenbomen en sfeervolle oude wijk.

calanqueDe Westelijke helft van de Riviera’s gaat prat op de beste stranden; op jazzy Juan-les-Pins en in Cannes op het blitse centrum van designerwinkels en film.
De Riviera heeft ook enkele zwaargewicht culturele attracties, zoals het Picasso museum in Antibes, het huis van Renoir in Cagnes-sur-Mer en de prachtige Fondation Maeght en Fernand Léger musea in de aantrekkelijke hooggelegen dorpen van respectievelijk St-Paul-de-Vence en Biot.

Parfum van het wereldkapitaal, Grasse, en de oude stad Vence bieden zowel onderdak in de heuvels als achter de drukke kustplaatsen, terwijl voor een echte ontsnapping uit de drukte van de
kust, de rustige Îles des Lérins op slechts een paar kilometer uit de kust liggen.

Ten westen van de oude Massief van de Esterel, voorbij de Romeinse steden van Fréjus en St. Raphaël, liggen de donkere beboste heuvels van het Massif des Maures. Hier is de kust de thuisbasis van de beruchte hot spots van Ste-Maxime en St-Tropez, nog steeds een synoniem voor glamour en overdaad, bijna vijftig jaar na Bardot staat deze plaats nog stevig op de kaart van de jetsetters. Dat in dramatisch contrast met de Corniche des Maures dat zich uitstrekt naar het westen, waar je vooral kleinere resorts vindt met zalig ongerepte strips van Middellandse Zeekust.

cezanneDaar voorbij ligt het oorspronkelijke Côte d’Azur Resort van Hyères met zijn elegante villa’s, fascinerende oude stad, en Îles d’Hyères. Een Mekka voor de natuurliefhebbers, naturisten en duikers.

Marseille

Verder naar het westen, langs de grote natuurlijke haven van Toulon en het heerlijke wijnland van de Bandol AC, ligt de bruisende metropool van Marseille.
De regio’s grootste stad, heeft deze moeilijke haven onlangs slechte reputatie overwonnen en begonnen aan een carrière als levendige, kosmopolitische vaak zeer sympathieke bevonden plek waar je zeker een paar dagen moet doorbrengen.

Op de oostelijke rand liggen de Calanques, een serie prachtige rotsachtige baaien toegankelijk voor wandelaars en watersporters, met de pittoreske dorp Cassis en de werkende haven van La Ciotat dat aansluit bij de spectaculaire Corniche des Crêtes.

Ten noorden van Marseille vind je de elegante stad Aix, met zijn knappe steenhuizen, caférijke boulevards en een aantal van de Provence’s beste markten. Het was hier dat Cézanne woonde en schilderde, Zijn inspiratie kwam hier uit de natuur rond de nabijgelegen Mont Ste-Victoire.

port-d-avignonBuiten Aix ligt de lage Rhône-vallei, de thuisbasis van enkele van de Provence oudste steden: Arles en Orange. Allebei bogen ze op een aantal spectaculaire Romeinse bouwwerken, terwijl Avignon, stad van de pausen en eeuwenlang een van de grote artistieke centra van Frankrijk, een perfect bewaard gebleven middeleeuwse kern heeft en, natuurlijk, de beroemde brug.

Camargue

De Rhône loopt door de wijngaarden van Châteauneuf-du-Pape en de indrukwekkende vestingwerken van Villeneuve-lès-Avignon, alvorens uit te mondden in de zee aan de unieke lagune bezaaid met de moeraslanden van de Camargue, met zijn rijke verscheidenheid aan wilde dieren zoals stieren, paarden en flamingo’s.

Luberon

Landinwaarts van Marseille vindt je Luberon regio, een vruchtbare platteland wiens aantrekkelijke oude dorpen nu gedomineerd worden door eigenaars van buitenverblijven.
In de omgeving liggen twee van de Provence’s grote middeleeuwse kloosters, bij Silvacane en Sénanque.

Voorbij de hoogvlakte van de Vaucluse stijgen de imposante Mont Ventoux en de puntige pinakels van de Dentelles de Montmirail op, met zijn gevierde wijnproducerende steden, waaronder Beaumes de Venise, bekend om haar zoete dessertwijnen.

In het Oosten van de Luberon is het hart van de Provence, wiens archetypische landschap van lavendelvelden bezaaid met oude stenen dorpen strekt zich in noordelijke richting de dramatische Grote Gorge du Verdon uitstrekt.

Het landschap rondom de canyon is rijk aan archeologisch bewijs van de mens op de lange bezetting van de regio, met de gebied rond de steden van Riez, Valensole en Forcalquier dat een uitgelezen voorproefje van landelijke Provence verstrekt.

Voorbij de canyon, maar binnen handbereik van de Riviera, zijn er smalle kloven, een geheim landschap perfect voor fietsen en paardrijden, met de vestingsteden van Entrevaux en Colmars die de oude grens tussen Frankrijk en Savoye definiëren.

Een derde vestingstad, Sisteron, op de Durance, markeert de poort naar de bergen en de Alpen, waar de prachtige stad van Barcelonette skiërs heel wat plezier aanbiedt.

Het strekt zicht uit ten zuiden van hier naar de Roya vallei en de grens met Italië. Daar is het Parc National du Mercantour, een echte wildernis, wiens enige permanente bewoners de wilde dieren zoals steenbokken, gemzen, wolven en steenarenden zijn.